Kaikenlaisia ihmisiä

almost human

Ja kaikenlaisia ajatuksia. Kaikkien takana on erilainen lähtökohta. Monia samankaltaisuuksia löytyy, mutta tärkeämpää on hyväksyä erilaisuus. Tärkeintä kuitenkin on hyväksyä itsensä. Jokaiselle ihmiselle oman itsensä löytäminen on hyvin tärkeä osa elämää. Jokaisen tulee pyrkiä kaikessa löytämään todellinen itsensä. Aina se ei ole helppoa, varsinkaan jos oma minäkuva on rikottu, tai se ei ole päässyt kasvamaan vapaasti. Sen muodostumiseenkin vaikuttaa niin monet asiat, puhumattakaan sen ylläpidosta. Kun ihminen kasvaa, vanhenee ja oppii kokemuksistaan, myös minäkuva vääjäämättä muuttuu. Perusasioiden säilyttämiseen, ja terveen itsenäisyyden pitämiseen tarvitaan kuitenkin paljon enemmän kuin vain kokemuksista oppimista.

1252919_96474559”Seiso omilla jaloillasi”, on varmasti usein kuultu ajatus. Oletko koskaan tullut miettineeksi, mitä kaikkea tuo lause pitää sisällään. Yksinkertaisimmillaan pieni lapsi nousee jaloilleen, oppii liikkumaan tehokkaammin, ylettyy korkeammalle. Nuori kokeilee siipiään ja ottaa ensimmäisiä itsenäistymisen askelia. Kuntoutujaa rohkaistaan yrittämään uudelleen ja heikkoja rohkaistaan pitämään kiinni oikeuksistaan. Omilla jaloilla seisominen ei tunnukaan enää niin yksinkertaiselta. Ei voida enää tukeutua muiden tukeen, kun horjahdat ja jäät istumaan, sinua ei nosteta syliin ja kanneta seuraavaan paikkaan. Kun kokeilet siipiäsi, et voi työntää tekojen seurauksia muiden niskoille. Syrjittyjen ja alistettujen ei missään tilanteessa pidä jäädä tuleen makaamaan, niin helpolta kuin se tuntuisikin.

Kuolema. Äkkiä ajattelisit jotain lopullista, hautajaisia kenties. Mitä jos minuus kuolee? Et uskalla enää olla se mikä haluat olla. Et uskalla olla sen kaltainen ketä ihailet. Et uskalla kohdata maailmaa sellaisena kuin olet. Tapat itseäsi. Murhaat tunteitasi.

1394658_99560389

Miten helppoa onkaan vain olla. Jokaiselle on takuulla tullut hetkiä, kun ei vain jaksa. Joillakin se on väsymystä töistä, sairauden aiheuttamaa unettomuutta, masennuksen aiheuttamaa voimattomuutta. Näihin voi saada apua. Entä tilanne jossa sinussa asuva minäkuva ei enää jaksa? Lakkaat olemasta se suoraselkäinen ihminen joka joskus olit, tai ajaudut henkisesti umpikujaan kun et saa läheisiltä sitä rakkautta mitä tarvitset. Unohdat ne arvot, sen kasvatuksen ja hyvän mitä joskus kannatit, tai teet itse niitä vastaan kun et muuten pysty tuntemaan läheisyyttä. Muutat itseäsi muiden takia, lakkaat luottamasta itseesi ja omaan hyvyyteesi, annat oman minäkuvasi vaihtaa jalansijaa sellaisille askelmille, mitä et muuten olisi koskaan astunut.

Elät elämääsi vain hetki kerrallaan. Mikään muutos ei ole liian iso, ettei siihen pystyisi tarttumaan ja tarkastelemaan sitä hetkeä. Sinun on vain otettava se hetki, pysäyttää aika ja tarkastella muutosta. Haluatko todella tätä? Haluatko todella pohjata suhteen sen päälle, että ensimmäinen joka antaa vastarakkautta kelpaa? Haluatko todella nuoleskella jalkoja ja miellyttää vain saadaksesi sen annoksen rakkautta millä pysyt hengissä? Haluatko todella anella hellyyttä ja hoivaa niin paljon, että menetät oman itsekunnioituksesi? Kuinka paljon sinun tulee piilottaa itseltäsi? Kuinka paljon sinun täytyy antaa periksi? Kuinka paljon sinun on oltava palvelija?

1162404_90413812Auttaminen on epäitsekästä, mutta kunnioitettavaa. Auttaminen silloin kun toinen ei pysty johonkin on epäitsekästä, mutta elintärkeää. Auttaminen vain sen takia että toinen ei halua tehdä mitään vastapalvelusta, on itsensä halventamista. Ei kenenkään tulisi alentaa itseään sille tasolle, joka auttaa vain siksi että toinen pyytää. Jokaisen pyynnön tulisi olla perusteltu. Vaikka pyytäjä sitä ei osaisi perustella, tai vaikka ei osaisi pyytääkään, on hyvä auttaa silloin kun siihen on mahdollisuus. Mutta kun pyytämisestä tulee tapa, auttaminen ei ole enää auttamista vaan palvelemista ilman palkkaa. Kun pyydät jotain vain sen takia, ettet itse juuri tällä hetkellä jaksa ja tiedät että koska olen aiemmin auttanut samassa asiassa uskoen että autan nytkin, on ilkeää. Vielä pahempaa se on ihmisille, jotka ovat jo pidemmän aikaa laittaneet itsensä auliisti palvelijan rooliin, ja niinä hetkinä kun heidän omanarvontuntonsa on nostanut päätään, heitä on kiristetty jopa itsemurhalla. Haluatko sinä antaa auttajalle tunteen että hän on syyllinen sinun pahaan oloosi?

En nosta sormeani ketään vastaan, mutta heristän nyrkkiä kaikille, jotka eivät viitsi kantaa itseään. Mistä voit tietää onko henkilöllä jota kuormitat jo valmiiksi liikaa kannettavaa? Yritä edes hetken seisoa omilla jaloillasi. Ota vastuu omista teoistasi ja elä niiden arvojen mukaan mitä kannatat. Anna itsellesi tilaa hengittää. Muista konkreettisten tekojen merkitys. Toivomuksiasi toteutat vain sinä itse. Kun rakastat, anna itsesi kokonaan, heittäydy siihen tunteeseen ja luota siihen. Pettymys toisensa jälkeen on satuttanut ja saanut mielen peilin sirpaleiksi mutta jokaisen palapelin voi korjata ja puuttuvia palasia voi tehdä uusiksi. Älä milloinkaan luota jonkun muun käsiin oman peilisi rakentamista.

Minä haluan olla ihminen. Minä tiedän etten ole täydellinen. Minä uskon rakkauteen. Minä, minä, minä. Sinä, sinä, sinä. Juuri tässä. Olen ottanut askeleen eteenpäin. Tiedän että koska tahansa saatan horjahtaa, ja aina minua ei saada kiinni. Tiedän kuitenkin ettei minulle naureta vaan saan nousta ylös. Saan jatkaa eteenpäin, ja olla se mikä minusta tuntuu hyvältä. Minun ei tarvitse painaa päätäni alas ja olla räsynukke leikkimökin nurkassa. Saan horjua ja ottaa tukea, näyttää muille mitä minä arvostan. Minun ei tarvitse käyttää muita kävelykeppinä, tai astella muiden yli päästäkseni tavoitteeseeni.

Please

Haluan ottaa teidät kaikki mukaan tähän tehtävään. Olkaa toisillenne ihmisiä.

j-tek

Tutustumisen arvoinen uskottava työntekijä ja ahkera pulisija, joka pyrkii ottamaan kaikkien tunteet huomioon.