Asiaa nettiriippuvuudesta

Neloselta tuli äsken Dr. Phil, jossa keskusteltiin yleisesti ottaen nettiriippuvuudesta. Tietenkin ohjelman esimerkit olivat varmasti ääripäästä, mutta olen monesti miettinyt milloin Internetin käyttö voidaan määrittää nettiriippuvuudeksi.

Dr. Phil on sitä mieltä että – etenkin haitalliseksi – riippuvuudeksi lasketaan sellainen harrastus tai toiminta joka haittaa näkyvästi elämää siten että sillä on haitallisia vaikutuksia. Samaa mieltä olen itsekin. Ohjelman ensimmäisessä esimerkissä keski-ikäinen mies oli koukussa EverQuest-nettipeliin mikä lopulta tuhosi hänen avioliittonsa. Hän ei syöttänyt lastaan ajoissa, ja jäi pelaamaan kotiin tietokoneelleen vaikka pojallaan oli aivokasvain… ym. tämä on mielestäni sellaista mitä nettiriippuvuudella tarkoitetaan, ainakin negatiivisessa sävyssä.

Myönnän että itselläni on nettiriippuvuus, jos sen niin haluaa ilmaista. Toisaalta netin käyttöni ei haittaa normaalia elämää, joten riippuvuus ei ole ainakaan negatiivista. Toisinaan tulee aikoja, jolloin tietokoneen käytön voisi laskea haitalliseksi. Käytän Internetiä vähintään kaksi tuntia päivässä, ja toisinaan voi olla päiviä jolloin en ehdi olla tietokoneella ollenkaan. Se on minulle harvinaista, mutta ymmärrettävää perheenlisän jälkeen.

Pidän tietokoneen käytöstä, eikä siitä ole haittaa muille eikä itselleni, joten kaikki on hyvin. Dr. Phil muistuttaakin että harrastuksen ja addiktion raja on häilyvä, mutta itse käsittäisin tämän kuitenkin vielä harrastukseksi. Addiktion puolelle se menee sitten kun laiminlyön lapseni hoidon, pyytämän huomion, tai elämän perustoiminnot ja rutiinitapahtumat jäävät kokonaan hoitamatta.

Pulinallakin on aiemmin kritisoitu Internetin kyttöä ainakin irl (”In real life”) -yhteydessä. Esimerkiksi se on monen mielestä väärin jos lähtee kavereiden kanssa viettämään baari-iltaa, ja tulee kännykällä irkkiin raportoimaan, koska silloin vietetään aikaa kavereiden kanssa, ei Internet-kavereiden kanssa. Toisaalta, tämäkin on enemmän mielipidekysymys, eikä irkkaamisesta ulkona ole haitttaa jos muutkin irkkaavat (vaikka eivät irkkaisi samaan aikaan). Ja monelle irc on elämä siinä missä irlkin (kuten minulle!), tosin vähän eri tavoilla…

On totta että netissä on vaaroja, ja sen käyttöön liittyy paljonkin negatiivista, mutta sitä ei pitäisi mielestäni jatkuvasti painottaa, sillä täytyy muistaa että Internet on oikein käytettynä äärimmäisen hyödyllinen. Irc esimerkiksi on hieno sosialisoitumiskeino, jota etenkin huonokuuloiset ja kuurot tykkäävät käyttää. Täytyy myös muistaa että kaikki eivät voi normiteitse kommunikoida.

Itse irkkaan usein kommunikaattorillani kävellessä, kävelemistä kun ei muuten oikein voi käyttää hyödyksi. Kävelen usein pitkiäkin matkoja asioilla tai ihmisten luona käydessäni. Irkissä ehtii tapahtua paljon vartissakin ;-)

Lasten valvomaton netinkäyttö on huolestuttavasti nousussa. Itse teen pelisäännöt omalle tyttärelleni selväksi ennen kuin häntä tietokoneen ja Internetin maailmaan päästän. Onneksi olen nörtti ja osaan tarvittaessa estää suoraan modeemista sivustot joilla en halua lapseni vierailevan.

Muistakaa että irc aiheuttaa riippuvuutta, mutta hyvällä tavalla ;-) jatkakaa!

rolle

Tämän sivuston ja sen kanavan perustaja, ja ylläpitäjä, ystävällinen hevi-ihminen, elokuvafriikki joka harrastaa vapaa-aikanaan perhe-elämää ja tietokoneita.